Glasfusing portret Beatrix

Glasfusing krijgt koninklijk tintje. Tot en met 20 mei 2013 is in Paleis Het Loo de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’ te zien met portretten van de koningin. Aanleiding voor deze tentoonstelling was de 75-ste verjaardag van de vorstin op 31 januari j.l. De portretten zijn gemaakt door amateur- en professionele kunstenaars.

Glasfusing portret.

In totaal zijn 65 kunstwerken uitgekozen voor de expositie. Winnaar van de hoofdprijs, Het Gouden Haakje, werd de Drentse kunstenares Edith Benedictus Buning uit Hooghalen. Haar inzending was een prachtig glaskunstwerk met het portret van de koningin, gemaakt volgens de glasfusing techniek.

Glasfusing of glas versmelten.

Bij glasfusing maak je gebruik van een glasoven om bestaand glas opnieuw te smelten en het te vervormen. De term komt uit Amerika. Fuse of fusion is Engels voor smelten. Glasfusing kun je ook glas versmelten noemen.

Oven voor glasfusing.

Wil je glas gaan versmelten dan heb je dus een oven nodig. Om een temperatuur van ongeveer 900 graden te kunnen halen is een huishoud oven niet geschikt. Deze temperatuur is nodig om glas te laten buigen of zelfs te laten versmelten. Het is daarbij belangrijk dat we gelijkmatig langzaam op kunnen warmen maar ook gelijkmatig langzaam kunnen koelen zonder dat er spanning in het glas ontstaat. Deze spanning zou tot breuk kunnen leiden.

Glasfusing in stappen.

Bij fusing is het mogelijk dat werkstukken vaker dan één keer de glasoven in gaan. Bij de eerste stap worden meerdere stukken en stukjes glas versmolten tot een nieuwe glasplaat. Deze nieuwe glasplaat kun je bij de tweede stap laten buigen door hem opnieuw  te verwarmen. Leg je de glasplaat op een mal dan zal het glas na verwarming de vorm van de mal hebben aangenomen.

Glasfusing zelf doen?

Bij Glasatelier Jan Hooghiemstra worden workshops en cursussen gegeven waarin de techniek van het glasfusen wordt uitgelegd en waarin je zelf prachtige kunstwerken van gekleurd glas kunt maken. Wil je meer informatie over de workshops of wil je deelnemen, mail: info@janhooghiemstra.nl
Bellen kan natuurlijk ook 06 16 533 568

Hier vind je meer informatie en video’s over bekende en onbekende beelden van Beatrix.

 

Agenda

wo 17 juli, do 18 juli, vr 19 juli, do 22 aug.
    Agenda overzicht