Grafmonumenten van glas

Ik zal je in een paar verhalen vertellen over onze werkwijze en waarom mensen daar een goed gevoel bij hebben

Samen ontwerpen

Mama komt samen met haar kinderen naar het glasatelier. De meisjes tekenen sterren en willen graag dat papa deze gekleurde sterretjes op z’n graf krijgt. Ik knip een vel karton ter grootte van het grafmonument en we leggen de gekleurde sterren erop. Mama kijkt trots en tevreden naar haar meiden. Als het hele ontwerp klaar is huppelen de kinderen naar buiten en roepen: Papa krijgt een super monument!

Trots

Een paar dagen nadat we een grafmonument hebben geplaatst krijg ik een brief van de familie. Snel maak ik hem open en lees: ‘…… ons zoontje is overleden en dat is verschrikkelijk maar als we nu de begraafplaats oplopen zijn we trots op wat we gemaakt hebben……’

Gevoel

Samen met de man maak ik het grafmonument voor z’n vrouw.  Hij is tevreden maar toch voelt het niet helemaal goed dus vraag ik: Is dit echt wat je heel graag wilt? Er is inderdaad lichte twijfel. Ik stel daarom voor niet voor glas te kiezen. Een half jaar later vertelt hij niet voor glas maar toch voor steen te kiezen en bedankt mij nogmaals.

Zelf gemaakt

Samen met het gezin maak ik het grafmonument voor hun overleden zoon. In dit ontwerp is de regenboog erg belangrijk en als ik voorstel dat ze de regenboog van glas ook zelf kunnen maken wordt iedereen meteen enthousiast. Een week later komen ze terug in het glasatelier en maken samen de regenboog die nu op het grafmonument prijkt.

Foto

Het grafmonument is geplaatst en de familie laat wens-ballonnen op. Diep onder de indruk blijf ik een ballon volgen tot hoog in de lucht. Ik schrik als vader mij op de schouder tikt. Hij vraagt: Zou je een foto van het grafmonument op de website willen plaatsen? Natuurlijk doe ik dat graag. Nooit plaatsen we ongevraagd foto’s op de site.

Helpen bij het plaatsen

Als ik het grafmonument klaar heb bel ik de familie. We overleggen wanneer we het monument voor de overleden dochter zullen plaatsen. Bij de begraafplaats aangekomen staan vader, moeder en de twee broers van 4 en 5 jaar al klaar. De jongens hebben hun schepjes meegenomen want ik heb gezegd dat ze mogen helpen. En dat doen ze! Als vader en moeder de meegebrachte ranja inschenken hebben ze eigenlijk geen tijd. Met zweet op het voorhoofd wordt de beker snel leeg gedronken want ze moeten weer ‘aan het werk’.

Ongedwongen sfeer

Het grafmonument is geplaatst en op verzoek maak ik een foto van de familie bij het graf. Thuis praten we nog even na en ervaar ik hoe bijzonder iedereen het vond om in zo’n ongedwongen sfeer samen te zijn bij het plaatsen van het monument. Vader zegt: Het zou toch heel anders voelen als op een dag het grafmonument er zomaar zou staan’.

Bekijk meer mogelijkheden

 

Of bel 06 16 533 568

Samen een heel persoonlijk glazen grafmonument maken